maanantai 19. huhtikuuta 2010

Karjalanpiirakat



Sain äidiltä lahjaksi Hellapoliisin uuden kirjan. Sieltä ensimmäiseksi päätin kokeilla karjalanpiirakoita, joiden kokeilemista olen jo kauan suunnitellut. Käivin siis torstaina ostamassa pulikan ja perjantaina töistä päästyäni aloin keitellä riisipuuroa! Näitä lähti tuliaisina sekä sukulaisille että ystäville :)
Tässä ohjeessa pohjaan tulee sekä ruis- että vehnäjauhoja. Seuraavaksi ajattelin kokeilla tehdä sen pelkistä ruisjauhoista.

Puuro:
4 dl vettä
4 dl puuroriisiä
2 l laktoositonta maitojuomaa
2 tl suolaa

Mittaa vesi kattilaan ja kuumenna se kiehuvaksi. Lisää veden joukkoon riisit ja keitä kunnes vesi on lähes kokonaan imeytynyt niihin. Lisää maito ja anna hautua kannen alla valmiiksi, välillä sekoittaen. Puuron kypsymiseen menee noin 1-1½ tuntia. Kun puuro on valmista, mausta se suolalla. Tämä on ihan normaali riisipuuron ohje, joka löytyy riisipaketin kyljestäkin.

Pohjat:

4 dl kylmää vettä
4 dl venhäjauhoja
6 dl ruisjauhoja
2 tl suolaa
2 rkl öljyä

Sekoita kylmä vesi, suola ja jauhot. Aluksi kannattaa käyttää vaikka puuharukkaa ja taikinan käydessä paksummaksi sekoittaa käsin. Öljy lisätään viimeisenä. Taikinaa ei saa vaivata turhaan, vain sen verran että kaikki ainekset ovat kunnolla sekaisin.

Valmis taikina jaetaan kahteen osaa, joista muotoillaan kaksi tankoa. Molemmat tangot jaetaan 20 palaan, jotka kaulitaan pulikan avulla pyöreiksi, lettumaisiksi pohjiksi. Kaulitsemisen apuna on hyvä käyttää runsaasti ruisjauhoja. Valmiiden pohjien päälle levitetään puuroa (n. 1 ½ rkl), jonka jälkeen reunat käännetään piirakan päälle rypyttäen.
Piirakoita paistetaan uunin keskitasolla 275 asteessa noin 10 minuuttia.

Kastaminen:
100 g voita
2 dl maitoa tai vettä

Kasta valmiit piirakat kattilassa kuumennettuun voi-maito/vesiseokseen. Tarjoile vaikkapa munavoin kanssa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti