maanantai 5. huhtikuuta 2010

Lihapiirakat


Olen jo kauemman aikaa lupaillut kotona kokeilevani lihapiirakoiden tekoa. Nyt sen vihdoin tein, löydettyäni hyvän ohjeen Anulilliltä. Näistä tuli hyviä ja aion tehdä näitä toistekkin!

Taikina:
5 dl vettä
50g hiivaa
100 pehmeää rasvaa
1 tl suolaa
n. 10 dl vehnäjauhoja

Täyte:
400 g jauhelihaa
1 sipuli
1 tl suolaa
1 tl pippuria
1,5 dl riisiä (raaka määrä)

Paistamiseen:
n. 1,5 litraa öljyä

Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää joukkoon suola. Alusta vehnäjauhoja pikkuhiljaa taikinaan. Kun olet lisännyt niistä vähän reilu puolet, lisää taikinaan pehmeä rasva. Alusta mukaan vielä loput venhäjauhoista ja aseta taikina nousemaan.

Valmista taikinan noustessa täyte. Keitä siis riisi paketin ohjeen mukaan ja ruskista jauhelija ja sipuli. Lisää jauhelihaan mausteet ja kun riisi on valmista, sekoita se jauhelihan joukkoon.

Kaulitse valmis taikina levyksi. Älä tee levystä liian ohutta! Ota levystä pyöreällä muotilla (esim. pieni kulho tai lautanen) paloja ja levitä täytettä niiden päälle. Käännä palat kiinni ja paina reunat lujasti kiinni toisiinsa, jotteivat ne aukea paistettaessa.

Anna piirakoiden kohota vielä sen aikaa kun öljy lämpenee. Kun öljy on tarpeeksi lämmintä, paista piirakoita niin että ne saavat kauniin värin. Öljyn lämpötilaa on helppo testata pienellä taikinapalalla.

Jos aikoo vappuna tehdä munkkeja, niin näitähän voi kokeilla siinä samalla! Silloin kannattaa ensin paistaa munkit ja vasta sen jälkeen piirakat. Silloin lihapiirakoista mahdollisesti valuva täyte ei häiritse munkkien paistoa.

1 kommentti: