maanantai 5. huhtikuuta 2010

Yksinkertainen maalaisleipä


Mummallani oli synttärit maaliskuun puolenvälin tienoilla. Isovanhemmille on aina vaikea keksiä lahjoja,  koska heillä on usein tavaraa jo riittämiin. Päätin siis leipoa mummalle leivän! Tämä ohje on kirjasta nimeltä Taivaallista leipää, jonka ostin muutama vuosi sitten.

Taikinasta voi tehdä yhden ison pyöreän leivän, tai vaikka kaksi vuokaleipää. Tällä kertaa jaoin taikinan kahtia ja paistoin ne vuoissa. Taikinaa on helppo muunnella lisäämällä siihen siemeniä tai mausteita. Joskus olen lisännyt myös porkkanaraastetta.

Ainekset:

25 g hiivaa
2 tl suolaa
1 rkl hunajaa
5 dl haaleaa vettä
1 ½ dl grahamjauhoja
1 ½ dl vehnä- tai kauraleseitä
6-7 dl vehnäjauhoja

Murenna hiiva taikinakulhoon ja ripottele päälle suola ja hunaja. Lorauta joukkoon hieman vettä ja sekoita kunnes hiiva liukenee. Lisää tämän jälkee loput vedestä sekä leseet ja jauhot. Taikinan kuuluu jäädä varsin löysäksi. Kohota taikinaa noin tunti.

Vaivaa kohonneeseen taikinaan vielä noin 1-2 dl vehnäjauhoja. Vaivaa taikinaa muutama minuutti, mutta älä liian voimakkaasti. Taikinan voi tässä vaiheessa nostaa pellille ja muotoilla pyöreäksi, tai jakaa kahtia ja laitaa vuokiin. Leikkaa leipään/leipiin pari viiltoa terävällä puukolla ja anna kohota liinan alla vielä 20 minuuttia. Paista leipiä ensin 250 asteessa 15 minuuttia ja laske sitten lämpötila 200 asteeseen. Paista alhaisemmalla lämmöllä vielä 25-30 minuuttia. Leivät paistetaan uunin keskitasolla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti