maanantai 28. maaliskuuta 2011

Appelsiinisuklaakakku

Sain toivomuksen appelsiinisesta tuorejuustokakusta. Lähdin siis kokeilemaan sellaista. Appelsiinin makua saisi helposti appelsiinituorejuustosta, mutta koska sitä ei löydy laktoosittomana, piti keksiä joku muu ratkaisu. Lähdin siis hakemaan makua oikeista appelsiineista. Alun perin tein kakun pelkällä appelsiini täytteellä, mutta lopulliseen versioon päätyi mukaan myös suklaakerros. Pohja on sen verran suklainen, että kakku toimii ehdottomasti myös pelkällä appelsiinitäytteellä.
Koska itse pidän myös sitruunasta, laitoin tähän loppuun ohjeen myös sitruunatäytteestä. Kuvan kakkussakin on sitruunakerros, mutta ulkonäöltään se ei juurikaan poikkea appelsiinisesta. Nyt siis vain kokeilemaan kumpi on sinun suosikkisi!
Tämä ohje on mitoitettu 24 cm irtopohjavuokaan.

Browniespohja
125 g voita

75 g tummaa suklaata
2 dl sokeria
ripaus suolaa
1 tl vaniljasokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja

Sulata suklaa ja voi kattilassa. Lisää joukkoon sokerit ja suola. Lisää munat yksi kerrallaan hyvin sekoittaen, kun seos on jäähtynyt kädenlämpöiseksi. Lopuksi sekoita joukkoon jauhot. Kaada taikina irtopohjavuokaan, jonka pohjalle on pingotettu leivinpaperi ja jonka alareunat on voideltu. Paista 175 asteisessa uunissa noin 10-15 minuuttia. Pohja saa olla keskeltä vielä hieman raaka kun se otettaan uunista.
Suklaatäyte
2 dl kermaa
200 g tummaa suklaata (Panda)
200 g maustamatonta tuorejuustoa (Valio Viola)
2 liivatetta

Valmista suklaatäyte vatkaamalla kerma vaahdoksi ja sekoittamalla siihen tuorejuusto sekä sulatettu suklaa.
Anna liivatteiden liota kylmässä vedessä täytteen valmistamisen ajan. Kiehauta lopuksi pieni tilkka vettä ja liuota liivatteet siihen. Kaada liivatteet ohuena nauhana hyvin sekoittaen täytteen joukkoon. Vuoraa kakkuvuoan reunat piirtoheitinkalvolla ja kaada sen jälkeen täyte vuokaan. Anna hyytyä vähintään 2 tuntia ennen toisen täytteen lisäämistä.

Appelsiinitäyte
2 dl kermaa
1 prk sitruunarahka (kyllä, Valiolta löytyy nyt laktoosittomana)
2 valkuaista
2 appelsiinin mehu
1 appelsiinin raastettu kuori
n. 1 dl sokeria (oman maun mukaan)
4 liivatetta

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma ja valkuaiset vaahdoiksi ja sekoita ne lopuksi varovasti keskenään. Lisää joukkoon rahka ja appelsiinin kuori. Purista appelsiineista mehu ja kiehauta se pienessä kattilassa niin että saat liuotettua liivatteet siihen. Kaada mehu täytteeseen koko ajan samalla sekoittaen. Täyte on tässä vaiheessa todella "litkua". Tarkista maku ja lisää tarvittava määrä sokeria. Kaada täyte vuokaan ja anna hyytyä nelisen tuntia.

Sitruunatäyte
2 dl kermaa
0,5 dl lemon curdia
sitruunamehua oman maun mukaan (n. 6-8 rkl)
1 liivate

Ja sitten vaihtoehtoinen sitruunatäyte. Tämä on tosi helppo! Eli vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää siihen lemon curd sekä oman maun mukainen määrä sitruunamehua. Kun täyte on halutun makuinen lisätään siihen vesitilkkaan sulatettu liivate. Tämän jälkeen täyte kaadetaan vuokaan ja annetaan hyytyä ainakin kolmisen tuntia. Nam!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti