perjantai 6. elokuuta 2010

Brita-kakku


Ihan tavallisen keskiviikko päivän piristykseksi innostuin tekemään brita-kakkua. En ole saanut sitä vielä missään tänä kesänä, joten ajattelin, että kai se on sitten itse tehtävä :)
Kakku tuli kyhättyä vähän kiirressä, sillä kesken kakun teon huomasin jääkapin yhteydessä olleen pakastimen oven olleen auki puolen päivää. Samalla kun kyhäsin kakkua, siivoilin siis puoliksi sulanutta pakastinta. Jei! Kakun lisäksi meillä oli siis iltapalana myös mm. litra melkein sulanutta jäätelöä :)

Pohjan ohjeen katsoin Hellapoliisin kirjasta:

Pohja:

125 g voita
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
2 keltuaista
1 dl laktoositonta maitojuomaa
1,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta

Päälle:

2 valkuaista
1,5 dl tomusokeria

Ensin vaahdotetaan voi ja sokerit. Vaahdon joukkoon lisätään keltuaiset vatkaten ja sen jälkeen lisätään joukkoon vuorotellen keskenään sekoitetu kuivat aineet sekä maito. Taikina levitetään ohueksi levyksi öljytylle leivinpaperille uunipellille.
Seuraavaksi tehdään marenki. Eli valkuaiset vatkataan kovaksi vaahdoksi ja tomusokeri lisätään siihen pikkuhiljaa, koko ajan vatkaten. Kun marenki taikina on valmista, eli ei putoa kulhosta, vaikka sen kääntäisi ylös alaisin, se levitetään pohjataikinan päälle, vaikka puhdasta nuolijaa apuna käyttäen. Tämän jälkeen pelliä paistetaan uunissa 175 asteessa noin 20 minuuttia, tai kunnes marenki saa kauniin värin pintaansa.

Täyte:
2 dl kermaa
n. 2 rkl maitorahkaa
sokeria
vaniljasokeria
n.2dl vadelmia
1½ banaania


Täytteen tein vähän "mitä kaapista löytyy" periaatteella. Eli vatkasin kerman ja lisäsin siihen vähän edellisistä leipomuksista jäänyttä maitorahkaa. Rahkaa tuo kermaan vähän raikkautta. Heitin sekaan myös vaniljasokeria (n. 1tl) ja sokeria. Sokeria kannattaa lisätä oman maun mukaan. Itse olisin hyvin pärjännyt ilmankin, mutta mieheni pitää makeammasta kuin minä.

Kun taikina levy oli jäähtynyt, leikkasin sen kahtia ja siirsin alimman levyn tarjoiluastiaan. Levitin sen päälle kermavaahdon, jonka päälle taas laitoin banaania suikaleina ja vadelmat. Täyttämisen jälkeen nostin toisen taikinapuoliskon täytteen päälle ja näin kakku olikin valmis! Helppoa ja nopeaa!

2 kommenttia:

  1. Mä en ole ikinä saanut Brita-kakkua onnistumaan, siitä tulee aina jotenkin lituskainen ja ihmeellisen makuinen.. Sinun versiosi näyttää tosi hyvältä!

    VastaaPoista
  2. Tämä oli ensimmäinen kerta kun kokeilin koko kakkua. Mikään kaunis siitä ei tullut, mutta kyllä se kummasti jääkaapista katosi ;)

    VastaaPoista