maanantai 8. maaliskuuta 2010

Valkosipulipatonki

Tätä patonkiohjetta voi varioida loputtomasti. Sen voi täyttää erilaisilla juustolla, yrteillä, mausteilla tai esimerkiksi kinkulla. Tällä kertaa tein siitä valkosipuli-juusto version.

Myös taikinaa voi halutessaan muokata vähän kuiturikkaammaksi, esimerkiksi heittämällä sekaan vähän kaurahiutaleita, tai korvaamalla osan venhäjauhoista sämpyläjauhoilla tai täysjyvävehnäjauhoilla. Maku tietenkin muuttuu aina muokkausten myötä, ja pelkkiä kaurahiutaleita lisäämällä maku pysyy lähinnä alkuperäistä.

Taikinasta tulee 2-4 patonkia riippuen siitä, minkä kokoisia haluaa tehdä. Itse teen yleensä 3-4 ja täytän jokaisen hieman eri tavalla :)

Taikina:
4 dl vettä
50 g hiivaa
1½ tl suolaa
½ dl öljyä
n. 10 dl vehnäjauhoja

Väliin tälläkertaa:
n. 2 valkosipulinkynttä/ patonki
pizzamaustetta
juustosiivuja

Aloita taikinan valmistaminen liuottamalla hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola ja öljy sekä jauhot. Anna valmiin taikinan kohota kaksinkertaiseksi.

Jaa taikina 2-4 osaan. Kauli kukin osa vuorollaan levyksi ja leivitä täytteet sen päälle. Kun täytteet on laitettu, kääri levy patongiksi kulmasta kulmaan.

Anna patonkien nousta puolisen tuntia. Ennen uuniin laittamista viillä patonkien pintaan terävällä puukkolla villoot. Paista patonkeja 225 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes patonkien pinta on saanut väriä.

2 kommenttia:

  1. Aivan ihana ohje! Mukava että vierailit sivuillani ja linkitys sopii todellakin! :)
    Mukavaa pääsiäistä! Tulen vierailemaan sivuillasi toistenkin :)

    VastaaPoista
  2. Näitä tulee kyllä leivottua aika usein. Hyvät pääsiäisen jatkot sinnekin :)

    VastaaPoista