maanantai 8. maaliskuuta 2010

Ohrasämpylät

Tämä ohje tuijotti MeNaisten ja Myllyn Parhaan kalenterista minua työpaikallani niin kauan, että pakkohan sitä oli kokeilla.

Tarvitset siis:
5 dl kypsiä ohrasuurimoita (Myllyn Paras Esikypsytetty rikottu)
  (eli 2 dl raakana)
5 dl vettä
50 g hiivaa
2-3 tl suolaa
2 rkl hunajaa
30 g pehmeää rasvaa
n. 12 dl vehnäjauhoja tai hiivaleipäjauhoja

Ensimmäiseksi keitetään ohrasuurimot paketissa olevan ohjeen mukaan. Sen jälkeen aloitetaan taikinan teko.
Eli lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Lisää joukkoon suola, hunaja, rasva ja kypsät ohrasuurimot. Alusta joukkoon jauhot, mutta anna taikinan jäädä löysähköksi.
Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa.
Leivo valmiista taikinasta sämpylöitä ja anna niiden kohota uunin lämpenenmisen ajan. Sämpylöitä paistetaan 225 asteessa uunin keskitasolla noin 10-15 minuuttia.

Jos haluaa, niin kohotetut sämpylät voi voidella esim. maidolla tai mehulla ja ripotella niiden päälle kaurahiutaleita koristeeksi. Sämpylöistä tulee näin kivemman näköisiä, mutta mielestäni ne myös suttavaat enemmän syödessä, kun suurin osa hiutaleista päätyy kuitenkin aina pöydälle eikä suuhun.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti